Paralympiatason tarkka-ampuja ja pitkäaikainen Synergy-fani


Neljän vuoden välein maailman parhaat urheilijat kokoontuvat mittelemään voimiaan ja taitojaan kansainvälisesti arvostetuimmissa kisoissa – olympialaisissa ja paralympialaisissa. Paralympialaiset ovat olympialaisten vastine liikuntarajoitteisille urheilijoille, ja niissä kansainväliset huiput esittelevät sinnikkyyttään ja omistautuneisuuttaan. Fyysisistä rajoitteistaan huolimatta he tekevät kaikkensa noustakseen lajinsa huipulle.

Näin tekee myös Sonja Tobiassen. Hän edustaa Norjaa tarkka-ammunnassa Rion paralympialaisissa 10.9. ja 13.9.2016.

Reilun parinkymmenen vuoden iässä tuolloin sairaanhoitajana työskennellyt Sonja huomasi lihastensa alkavan heikentyä. 25-vuotiaana hänellä todettiin parantumaton lihasdystrofia, joka häiritsee terveiden lihasten muodostamiseen tarvittavien proteiinien tuotantoa. Nyt, 20 vuotta myöhemmin, Sonja on pyörätuolissa. Hän on kiitollinen ja onnellinen jokaisesta päivästä.

”Pienetkin asiat merkitsevät minulle paljon”, hän kertoo. ”Kuten perhe, ystävät ja kukkien ihasteleminen. Elän hyvää, itsenäistä elämää 17-vuotiaan tyttäreni kanssa. Olen kiitollinen kodistani, autostani ja rakastamastani urheilulajista.”

Ollessaan kuntoutuksessa vuonna 2010 Sonja osallistui ilmakivääriammuntaan. Samassa tilassa oli mies, johon Sonjan luonnollinen ja johdonmukainen tarkkuus teki valtavan vaikutuksen. Hän halusi selvittää, oliko Sonjalla vain onnea tuona päivänä. Niinpä hän vei naisen ampumasimulaattoriin, jossa tämä todisti olevansa luonnonlahjakkuus. Pian Norjan ampumaurheiluliitto Norges Skytterforbund kuuli Sonjan lahjoista, ja yllätyksekseen tämä päätyi vuoden 2012 Lontoon paralympialaisiin.

Sonja keskittyy toisia paralympialaisiaan koskeviin tavoitteisiinsa intensiivisesti. Jotta hän jaksaa harjoitella ja pärjää arkielämässä, hänen täytyy huolehtia terveydestään erityisen hyvin.

Ammunnan lisäksi Sonjan toinen intohimo on Synergy. Hän tutustui yrityksen tuotteisiin sattumalta, kun ne tulivat Norjan-markkinoille. Hän oli halukas antamaan mahdollisuuden mille tahansa laadukkaille tuotteille, jotka pitäisivät yllä hänen energiatasojaan. Sonja alkoi käyttää ensin Phytolifea ja Mistifyta ja laajensi sitten lisäravinnevalikoimaansa ProArgi-9+- ja e9-tuotteilla. Sittemmin hän on ottanut käyttöön myös Body Primen. Vuosien saatossa Sonja on huomannut, kuinka suuri vaikutus Synergyn tuotteilla on hänen terveyteensä.

Seuraavien kuukausien aikana Sonja valmistautuu Rioon kolmella harjoitusleirillä eri puolilla Eurooppaa. Tämän vuoden paralympialaisia varten harjoitteleminen on ollut hänelle varsinainen henkinen vuoristorata. Kun hänen lihaksensa kieltäytyvät yhteistyöstä, hänen suorituksensa kärsivät. Tuolloin on helppo lannistua. Sonja ei kuitenkaan anna periksi.

”Rajoituksemme ovat päässämme”, Sonja sanoo. ”Jos todella haluaa jotain ja tekee töitä tavoitteensa eteen, sen saavuttaminen on mahdollista. Minä lopetin työt sairastuttuani. Menetin ystäviä. Koko elämäni meni sekaisin. Nykyään matkustan ympäri maailmaa. Tapaan urheilun parissa ihania ihmisiä. Ammunnan kautta olen saanut laajan perheen, joka välittää ja ottaa siipiensä suojaan. Ammunta on syyni nousta sängystä aamuisin.”

CONVERSATION

Instagram

Follow Us