VIISI TAPAA VAHVISTAA VASTUSTUSKYKYÄ TALVELLAIhmiset alkavat niiskuttaa ja yskiä kylmällä säällä. Syitä tähän on jossiteltu paljon. Yalen yliopiston julkaiseman tutkimuksen mukaan kylmä talvi-ilma heikentää nenän vastustuskykyä, jolloin kaikkialla vaanivat bakteerit ja virukset pääsevät helpommin kehoon.*

Ennen sairastelun oletettiin johtuvan siitä, että ihmiset pysyvät sisätiloissa ja hengittävät samaa huoneilmaa muiden kanssa. Vaikka tämä voi pitää osittain paikkansa, viileän ilman on todistettu heikentävän immuniteettia. Talvea ei voi estää, mutta kehoa voi auttaa taistelemaan tunkeilijoita vastaan.

Lisää C- ja D-vitamiinia

Kaikki vitamiinit ovat terveydelle tärkeitä, mutta erityisesti C- ja D-vitamiini vahvistavat luiden sidekudosta ja puolustavat kehoa viruksia vastaan. Niiden avulla ei tarvitse ravata lääkärissä talvikylmällä. C-vitamiinia saat lisäämällä sitrushedelmiä ruokavalioosi ja D-vitamiinia ulkoilemalla auringossa kylmästä huolimatta.

Käytä yrttejä ja mausteita

Muista täyttää maustehyllysi talveksi. Tutkimusten mukaan valkosipuli, inkivääri, musta-, cayenne- ja maustepippuri, curry ja kurkuma sisältävät vastustuskykyä vahvistavia aineita.

Suolisto kuntoon

Ruoansulatuskanava on merkittävä immuunijärjestelmän osa. Ruoansulatuselinten hyvinvointi on erityisen olennaista vahvan immuniteetin kannalta. Terveen ruokavalion ja riittävän unen lisäksi probiootit eli ”hyvät bakteerit” edistävät suoliston terveyttä. Probiootteja voi nauttia ravintolisänä mutta niitä on myös jogurtissa.

Syö, juo, hikoile, nuku, toista

Immuunijärjestelmästä huolehditaan samoin keinoin kuin kehon hyvinvoinnista yleensäkin. Ota tavaksi syödä täysjyvätuotteita, juoda vettä virvoitusjuomien sijaan, kuntoilla kohtuullisesti pari kertaa viikossa ja nukkua 7–8 tuntia yössä.

Vältä stressiä!

Kukaan ei valitettavasti ole immuuni stressille. Vaarallisimmillaan stressi on kroonista ja vaikuttaa kehon toimintaan. Stressi voi myös lisätä kortisolihormonin tuotantoa. Kyseinen stressihormoni heikentää immuunijärjestelmää ja voi ¬sotkea talvisuunnitelmasi. Muista siis rentoutua. Älä murehdi pikkuasioista vaan nauti talvesta terveenä!

*Yalen yliopiston tammikuussa 2015 julkaiseman tutkimuksen.

CONVERSATION

Instagram

Follow Us