Hoida Sydäntäsi Liikunnalla

Sydämesi tekee töitä kaikkien kehosi toimintojen eteen läpi elämäsi. Se on elin ja lihas, joka tekee raskasta työtä tauotta. Sydän lyö noin 100 000 kertaa päivässä ja pumppaa yli 7 500 litraa verta läpi mikroskooppisten verisuonten, joiden yhteispituus on 100 000 kilometriä. Mitäpä jos siis vahvistaisit sydäntäsi tässä kuussa liikunnalla?

Tutkimusten mukaan 30–40 minuuttia liikuntaa päivässä voi parantaa terveyttä ja hyvinvointia ja vaikuttaa myönteisesti myös sydämeen. Liikunnaksi lasketaan niin aerobiset kuin anaerobisetkin harjoitukset. Tässä artikkelissa kerromme niiden eroista. 

AEROBINEN LIIKUNTA 
Aerobiset harjoitukset nostavat sykettä ja pitävät sen korkeana pitkään. Tällaisella liikunnalla on suora vaikutus verenkiertojärjestelmään, sillä se saa keuhkot, sydämen ja suuret lihasryhmät tekemään töitä. Esimerkiksi juoksu, patikointi ja uinti ovat aerobista liikuntaa. 

ANAEROBINEN LIIKUNTA
Anaerobinen liikunta vahvistaa lihaksia lyhyillä mutta intensiivisillä harjoituksilla. Siitä käytetään myös nimitystä vastusharjoittelu. Kun teet täysillä töitä lyhyitä jaksoja kerrallaan, sydämen ja verisuonten kestävyys paranee. Anaerobista liikuntaa ovat esimerkiksi pikajuoksu, hyppely ja painonnosto. 

Kummankinlaisista harjoituksista on hyötyä terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Itsellesi paras harjoittelumuoto riippuu tavoitteistasi, mutta aerobisella liikunnalla pääsee jo pitkälle. Muista aloittaa rauhallisesti ja lisätä harjoitusten rasittavuutta jaksamisesi mukaan.

Lähteet:
https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/difference-between-aerobic-and-anaerobic#TOC_TITLE_HDR_1

CONVERSATION

Instagram

Follow Us