10 ruoansulatusjärjestelmän terveyttä edistävää vinkkiä

Ruoansulatusjärjestelmäsi muuntaa syömäsi ruoan ravintoaineiksi, joiden avulla jaksat läpi päivän. Ruoansulatusjärjestelmän toimintahäiriöt voivat aiheuttaa suuriakin ongelmia. Tässä on kymmenen vinkkiä, joiden avulla edistät ruoansulatusjärjestelmäsi optimaalista toimintaa:


1. Lisää ruokavalioosi kuituja. Pidä ruoansulatuskanavasi terveenä syömällä kuitupitoisia ruokia, kuten täysjyväviljaa, kasviksia ja hedelmiä. Kuidut saavat ravinnon liikkumaan ruoansulatuskanavassa ja voivat lievittää erilaisia ruoansulatusoireita, kuten ärtyvän suolen oireyhtymää.

2. Nauti kuituja monipuolisesti. Kun lisäät ruokavalioosi kuituja, pyri nauttimaan sekä liukoisia että liukenemattomia kuituja. Yhdessä ne edistävät suoliston toimintaa eri tavoin. Liukenemattomia kuituja on vehnänleseissä, täysjyväviljassa ja kasviksissa. Liukoisia kuituja saa kauraleseistä, pähkinöistä, siemenistä ja palkokasveista.

3. Rajoita rasvaisten ruokien nauttimista. Kokonaishyvinvoinnin kannalta voi olla hyvä, jos ruokavaliossa on jonkin verran hyviä rasvoja. Liian suuri määrä rasvaisia ruokia voi kuitenkin aiheuttaa ummetusta ja hidastaa ruoansulatuksen toimintaa. Jos aiot hemmotella itseäsi, kuitupitoisten ruokien nauttiminen rasvaisten kanssa voi pienentää ruoansulatusjärjestelmän kuormitusta.

4. Suosi vähärasvaista. Rasvaisiin ruokiin kuuluu myös proteiininlähteitä, kuten naudan- ja sianliha ja osa riistalihasta. Proteiinit ovat välttämätön osa ruokavaliota. Suosi kuitenkin vähärasvaisia proteiininlähteitä, kuten nahatonta linnunlihaa, porsaan kylkipaistia ja vähärasvaisia naudan osia.

5. Hyödynnä probioottien teho. Probiootit ovat suolistossa eläviä hyödyllisiä bakteereja. Ne ovat välttämättömiä ruoansulatuksen ja immuunijärjestelmän terveyden kannalta, sillä ne ehkäisevät epäterveellisen ruokavalion ja stressin aiheuttamia vaurioita. Lisäksi ne auttavat kehoa hyödyntämään aterioiden ravintoaineet mahdollisimman tehokkaasti.

6. Syö välipalat oikeaan aikaan. Vaikka sinä et välittäisi rutiineista, kehosi pitää niistä. Voit auttaa ruoansulatuskanavaasi pysymään terveenä ja toimivana aterioimalla säännöllisesti. Pyri siis syömään aamiainen, lounas, illallinen ja välipalat joka päivä suurin piirtein samaan aikaan.

7. Huolehdi nesteytyksestä. Riittävä vedenjuonti voi auttaa pysymään virkeänä, pitää ruoanhimon kurissa ja vähentää nestehukasta johtuvaa päänsärkyä. Lisäksi vesi voi olla hyväksi myös ruoansulatukselle. Ruoansulatusjärjestelmässä oleva vesi nimittäin auttaa kehoa hajottamaan rasvoja ja liukoisia kuituja tehokkaammin.

8. Hylkää huonot tavat. Liika kahvi, alkoholi tai tupakka voi heikentää kehon kykyä sulattaa ruokaa ja aiheuttaa muita ruoansulatusvaivoja, kuten närästystä ja mahahaavoja.

9. Liiku. Liikunnasta on hyötyä lähes kaikille kehon mekanismeille – etenkin ruoansulatukselle. Säännöllinen liikunta saa suoliston toimimaan.

10. Pidä stressi kurissa. Keho voi reagoida esimerkiksi taloudellisesta tilanteesta tai tärkeästä työprojektista johtuvaan stressiin. Kun olemme liian stressaantuneita, kehomme vastaa sekoittamalla ruoansulatuksen. Seuraa stressitasoasi ja varaa aikaa stressiä lievittäviin harrastuksiin.

Kehosi sisäiset tuntemukset voivat vaikuttaa kokonaishyvinvointiisi ja -terveyteesi. Näiden vinkkien avulla pidät huolta ruoansulatusjärjestelmästäsi – jotta se voi pitää huolta sinusta.


CONVERSATION

Instagram

Follow Us